Факти от бъдещето! Космически туризъм – новата бизнес реалност

Факти от бъдещето! Космически туризъм – новата бизнес реалност

Космическият туризъм вече е факт и онези от Вас, които търсят истински уединено място, за да прекарат една пълноценна почивка, Луната и Марс са подходящи и достъпни за Вас места. Компании като Virgin Galactic и SpaceX успяха да превърнат космическия туризъм в новата бизнес реалност на XXI век.

Хората се удивляват от небето в продължение на почти цялата ни човешка история като вид. До средата на 20 век небето представляваше за човека само една мечта. Но изведнъж космическата надпревара започна и хората доказаха, че тази мечта е възможна. От тогава насам онези, които до преди това само мечтаеха да се изкачат на небето, успяха да отидат там. Способността на обикновения човек да излети в космоса е на път да се превърне в реалност, благодарение на компании като Virgin Galactic и SpaceX, които са напълно решени да осъществят това начинание. Но кога точно космическият туризъм ще се превърне в реалност за всички?

Virgin Galactic

Макар все още компанията да не е изпращала хора там, Virgin Galactic изглежда като една от най-добрите надежди за бизнеса с космически туризъм. Те са финансирани от милионера Ричард Брансън, основател на Virgin Records с богата история от амбициозни проекти, за които са необходими единствено стартов капитал и добра организация, за да може компанията да постигне някакъв напредък.

Virgin Records решиха първи да отидат на място с идеята да използват совалки, които могат да се приземяват на писта подобно на самолет. Това е важно предимство на G-force за по-ниско платежоспособните пътници, с цел изразходване на по-малко разходи между самите изстрелвания. Докато SpaceShip Two технически не е в състояине да навлезе в космоса, както обичайно си го представяме, той се ползва с преимуществото, че все още изпълнява суборбитални полети и най-вероятно ще стигне и по-далеч в бъдеще.

VSS Unity и Virgin Galactic ще бъдат използвани като по-комфорти, за разлика от по-нискобюджетните пътнически G-forces, както и с цел по-гладко кацане, в съзвучие с т.нар. наречен от нас космически туризъм.

SpaceX

Много от предимствата на Virgin Galactic могат да бъдат казани и за SpaceX и Илон Мъск, известен най-вече от Tesla Motors и който има голямата амбиция да тласка човешката раса напред.

Компанията SpaceX основно разполага с две превозни средства – ракетатa Falcon 9 и капсулата Dragon V2. Falcon 9 може и е била използвана за снабдяване на Международната космическа станция, а освен това е модифицирана и в друга версия – Grasshopper, която има функцията да излита и каца вертикално. Най-високата надморска височина, която достига е 2400 фута.

Капсулата Dragon V2 на SpaceX е проектирана много по различно от тази, в която астронавтите от Аполо се завърнаха на Земята. Една от основните промени е функцията й да се върти, което води до по-меки кацания при връщането на астронавти. Тази капсула ще бъде предложена като подходяща за екипаж от хора през 2017 г.

Един от най-големите успехи на компанията SpaceX е намаляването на разходите по изпращането на товари в космоса. По-старите цени в долари за материалите, които да бъдат изпратени в съседната близка земна орбита, сумата се равняваше на 10 000 $, а със SpaseX управлението й успя да достигне разходи от 1000 $ до 2500 $. Подобно постижение оказва силен конкурентен натиск върху другите космически програми, които се занимават с подобен бизнес, да намалят цените.

Бъдещето

Докато космическият туризъм намира все по-голямо поле за изява, съществуват и много фактори, които трябва да бъдат взети предвид. Разбира се, цената все още е един от водещите фактори за всеки отделен човек. Virgin Galactic успя да продаде места по своята VSS програма за 250 000 $ на човек – сума, която остава непосилна за повечето хора. Но нещата стигат още по-далеч, тъй като вече има хора, които са платили над 20 милиона долара, за да излетят в космоса с програмата Soyuz.

Съществува и елемнтът на сигурност, които също трябва да бъде взет предвид. Въпреки че космическите полети вече са много по-безопасни, отколкото през първите си дни, това в никакъв случай не означава, че те не са претърпели инциденти. Последно такива се случиха с Challenger и Discovery.

Авантюризмът в космоса е опасно по своята същност начинание, но при добра поддръжка и със знанието за границите и възможностите на собствения ти космически кораб, може да да се наложи да изминеш дълъг път, докато убедиш всеки, че ще се завърне у дома в безопасност. Инциденти като този с Challenger са ужасни и в голяма степен бяха предизвикани от недостиг в О-пръстена, но постиженията в технологиите значително спомогнаха да се намали потенциалния риск от повторни инциденти.

Ако напредък като успешното кацане на SpaceX със собствен кораб върху ракета, докато същевременно изпраща доставки до ISS, продължава със сегашното темпо, то параметрите на бизнеса с пътуванията до космоса ще бъдат реалност по-скоро, отколкото можем да предположим.

Виж също

thumbnail
hover

Почивка край язовир Искър | Бунгала...

Бунгала Релакс предлагат всички необходими условия за пълноценна почивка к...

thumbnail
hover

На почивка в Трявна | Къща...

Ходи ли Ви се в приказна Трявна? Ако отговорът Ви е положителен, то тогава зад...

thumbnail
hover

Вълшебството на Седемте Рилски езера

Преходът през Седемте Рилски езера е дълъг, но изпълнен с магия Ако си в Бълг...

Остави коментар